nuffnang

Wednesday, February 1, 2012

Pakaian

salam

ada mood plak untuk menulis malam ni. layan ja apa aku tulis, yg betui ambillah sebagai ilmu, yang tak betui tu buat xnampak ja lah ya. (^^)

zaman sekarang toksah cerita la, semua orang suka bergaya. aku pon suka bergaya, tapi xreti nak bergaya. bab2 pakaian ni aku xmemilih sangat, apa ada aku pakai ja. asalkan pakaian yg aku pakai tu nampak rock sudah lah ya tak? disamping pakaian tu tidak menimbulkan ghairah atau fitnah orang cukup. full stop.

bab pakaian lelaki, aku rasa xdak masalah sangat kot. cuma ada lelaki yg pakai seluaq pendek tu kadang-kadang boleh menyebabkan terbuka aurat juga. orang lain tengok kalu boleh nampak lutut dikira berdosa. aku rasa budak darjah 6 pon tahu tentang hukum dan aurat lelaki nih, kalau hang yg dah tua bangka ni pon tak tau , err aku tumpang malu la weyh...

benda wajib kita jaga kita jangan pandang enteng. jangan disebabkan dosa kita xtutup aurat boleh membawa kita ke neraka. nauzubillah. nak main bola apa salahnya kalau pakai seluaq panjang? aku rasa xdak masalah kot sebab aku pakai seluaq panjang boleh ja main. siap boleh boh gol lg. woho! kalau ya pon nak bergaya pakai seluaq pendek, pakai lah 3 quater tu pon ok sebab bawah dari paras lutut. betui x bro?

ok itu pasal lelaki, pasal perempuan apa pulak ceritanya?

perempuan ni spesel kes la aku rasa. trend dan gaya semasa menyebabkan ramai perempuan terpengaruh kawkaw dalam isu berpakaian yang mana aku rasa kebanyakkannya mampu untuk menjolok mata sang lelaki.

pakai tudung kunun, tapi seluaq bukan main ketat siap nampak tut...

ada sesetengah tu pakai tudung juga, tapi nampak bahagian dada sampai sang lelaki xdapat nak menoleh kearah lain. apa cerita tu? syok ka tayang barang tuu?? ce pikir sikit.

yg free hair tu lagi lah kan. semua benda kalau boleh nak tayang. cun lah kunun. pi rah.

ada juga yg aku nampak bab tudung dan baju dah cun bercirikan muslimah, tapi tang kaki pakai getah ketat tu (legging). mak aih... sexy sangat kott. agak2 la weyh.

kita orang Islam wajib tutup aurat. pakaian tu seelok-eloknya ikut lah cara yang Islam syariatkan. sopan dan tidak menjolok mata. berpesyen ikut suka hati la, tapi jangan sampai langgar hukum agama. kalau tak malu sekalipon, jangan la sampai mencemarkan agama kita yg suci nih.

mengikut statistik yg aku reka sendiri (berdasarkan pengamatan aku sendiri), boleh kata 9/10 wanita tidak berpakaian mengikut tuntutan yang Islam benarkan. adakah ini tanda akhir2 zaman. kalu kena rogol sekalipon, salahkan diri sendiri dulu baru tuding orang lain.

k, bye, tq

sekadar pesanan ikhlas hadi Pelera, sila lah terasa hati kepada yg sedang sakit hati. apaapapun, tima kasih sudi membaca. kalau terasa saya mohon maap atas ketelanjuran kata yg sangat kencang ini. biasalah manusia, kena rajin tegur baru nak insaf ya tak. ibarat paku, sekali ketuk, sekali bergerak. kalau tak diketuk, confirm-confirm lah xbergerak.

3 comments:

fRaMe+LenSeS said...

peringatan yang direct to the point. aku suka boss. seyes betoi. sedih kekadang tu . susah nak cakap. depa takmau paham. T.T

cik AngguR said...

betul betul ...............

Leen said...

Teguran yang bagus..aku terasa sket2.. haha, anyway.. teguran memang diperlukan untuk perbaiki diri.. :)