nuffnang

Friday, December 10, 2010

Khas Untuk Rakan2 UTP



salam wbt,

Hai kawan2 seUTP,

P/s: memo ni aku tulis khas untuk anda semua. kalau takut berair mata, sila jangan baca. wahaha..


kawan-kawan saya mau mintak maap salah silap saya sepanjang perkenalan kita disini, kalau ada terlanjur kata, terburuk sangka, tercaci cerca,dan perbuatan-perbuatan yg menaikkan heart beat anda, saya mohon ampun dengan seikhlasnya. sesungguhnya saya ni hanya manusia biasa, yg penuh dengan imperfection. diharap imperfection itulah yg akan menjadi kenangan-kenangan terindah kita bersama. jika xmampu simpan didalam hati kenangan-kenangan tersebut, cukuplah sekadar menyimpannya didalam hard drive anda. kalu ada umur panjang kita jumpa lg,insyaAllah.

P/s: kenanglah daku dlm doamu. merasmikan blog ditutup juga, for time not specified. sekian wassalam.

okeh aku chow dulu, nak p nangis. babai UTP (^v^)~


Monday, December 6, 2010

mission impossible

jeng jeng jeng jeng jeng jeng jeng...(nyanyi ikut tempo mission impossible punya cerita, tapi tiru aksi HAHA dalam running man)

dupdap dupdap dupdap, terasa debaran jantung untuk project misteri kali ini. adakah ianya akan berjaya? itulah yg menjadi debaran sekarang ni. dengan harapan project ini akan berjaya tanpa ada sebarang masalah. -fighting-

P/s: selamat menyambut tahun baru 1432H dari penulis blog imanadalahmutiarahati. semoga pada tahun baru ini azam kita akan tercapai, insyaAllah. jadi apa azam tahun baru anda?

P/s 1: err.. nak tau x kenapa aku letak nama imanadalahmutiarahati sebagai nama blog aku? jawapannya adalah aku pon masih memikirkannya kenapa aku letak nama tersebut. lol dan sekian.

P/s 2: mission impossible is impossible. haram jadah betui. hish!

P/s 3: mungkin entri yang ni entri yang kedua atau ketiga terakhir untuk tahun ini, tahun depan, dan juga tahun depan-depan. penulis blog imanadalahmutiarahati rasa dah patut perlu idle dari sebarang aktiviti blogging sbb beliau nak focus ttg masa depan beliau dengan lebih serious! heheh. thx semua sebab sudi jenguk dan komen entri-entri yang terkandung selama ini. jumpa lg di next entri-entri terakhir. :)


Saturday, December 4, 2010

Bintang Kehidupan


aku dah xberapa nak ingat lagu ni femes taun bila, tapi lagu ni jadi femes zaman sekolah menengah dulu kalu xsilap aku. aigoOOo.. aku rasa sayu pulak time layan lagu ni, lirik dia ada menyentuh jiwa. rasa macam aku yg menyanyi pulak. hohohohohoho

sekarang ni pastinya lagu ni dah lebih lima taun, itu aku sure sbb aku pon dah betul2 hampir abih blajaq kt UTP ni. teringat balik zaman-zaman sekolah dulu, pelbagai kenangan pahit manis bersama kawan-kawan dalam menuntut ilmu dan mewarnai kehidupan remaja. pergh.. sayu beb! sekarang umur aku pon dah nak cecah 23 taun. dah semakin tua, aigOoo~

aku perlu menghayati zaman muda aku ni dengan sebaik mungkin, pasti!

P/s: terima kasih kawan-kawan kerana sudi mewarnai hidup aku. err.. lagu jiwang apa kaitan dgn kawan-kawan? layan sudey~


Friday, December 3, 2010

bakal ke bengkel



elok la time ni hang nak rosak kereta oi, duit saki baki yang aku ada ni memang spare khas nak baiki hang saja. "tangan ke dada, mata ke atas"

.............................................................................





P/s: Yey Yey yeY dah habih exam. yahoooOO~

Wednesday, December 1, 2010

Ujian Allah

Seketika ini, perasaan aku sangat sedih. xdapat nak gambarkan dengan ayat dan kata-kata. sangat sedeyyyyyhhhhh.

La haulawalawa quwatailla billah

Ya Allah, jika ini ujianMu kepada ku ya Allah, aku redha akan ia Ya Allah. Engkau Tunjukkan lah jalan yang terbaik kepadaku agar aku dapat mengharunginya dengan hikmah dan tabah.

Amiin ya rab.

Saturday, November 27, 2010

hobi aku yang pertama

salam.

tinggal satu paper ja lg untuk habiskan degree aku ni. yeah! tp dengan syarat semua subject mestilah lulus. adat exam la, ada yg boleh jawab ada yang xboleh jawab. tp paper Power Electronics II kemarin buat aku rasa nak keluaq exam awai. keluaq awai sebab xleh jawab sekian. 'enough said', kembali ke topic~

semua orang ada hobi masing-masing. ada orang hobinya main game, ada yang hobinya membaca, ada yang hobinya shopping dan macam-macam lagi. apakah hobi anda? tepuk dada tanya (__sometextmissing__) dada. tepuk dahi tanya dahi. tepuk bantal sila tidoq. tepuk orang sebelah tanya (__isi tempat kosong__)? hahaha.

tau x hobi pertama aku sebenarnya apa? sapa tau aku bg p(___) dua das boleh? hahaha (entry semakin emo, hoho). cerita tentang makan (___), tangan aku ni dah hinggap kat dua orang dah selama aku hidup, pertama ialah kawan aku aka seorang mamat kt sekolah rendah (nama tidak perlu disebut kot!), lupa dah gaduh sebab apa dengan dia. gaduh sebab kalah main rubber kot. ~[big lol]~ gaduh budak-budak biasalah kan takat (___) dua tiga das xda hal lah. hahaha. satu lg kalu xsalah kt muka adik aku kot, (___) seorang abang, xda la kuat sgt kot. muhaha. tu la sapa suh ketegaq sgt. aku kan abang. wakakaka crew~

eh jgn salah faham, hobi aku bukan (___) orang. jadi jangan terlalu risau sampai lari bila nampak muka aku lalu. kahkahkah!

sebenarnya, hobi aku yang pertama ialah melukis. :D aku sangat suka melukis dan mencongteng. sejak waktu kt sekolah rendah lg, habis buku-buku latihan sekolah aku conteng termasuklah buku matematik dan buku pendidikan islam. buku matematik adalah buku pilihan utama untuk melukis sebab ada garisan grid yang mana memudahkan bila nak lukis gambaq kepala Goku, Bezita dan Kurin sbb senang nak bg center bahagian kepala. erk??

aku juga suka lukis gambaq portreit. gambaq portreit pertama yang aku pernah lukis ialah gambaq shah rukh khan. xpayah gelak kot, zaman aku membesar banyak terpengaruh dengan unsur-untuk cerita hindustan. betui? Hero hindustan lama yang aku minat adalah Govinda. hoho style beb~ boleh kata kaset radio lama yang masih ada kt rumah aku sekarang ni adalah 75% daripadanya adalah lagu-lagu hindustan. haha. semuanya mestilah bukan pembelian aku, pembelian kakak sulung aku yang dulu taksub sungguh dalam meminati artis hindustan. jadi, kulit cover album kaset tu la aku bedai untuk testing melukis. dari hari ke hari, tahun ke tahun lukisan aku semakin improve dan semakin (---). yeah!. SPM pon aku amik seni visual dan dapat A1. :D. tapi sayang aku rasa lukisan-lukisan yang aku lukis semua dah kena bakaq ngan mak aku time beliau dok kemas rumah. sob3. sedihnya xdapat nak simpan sampai ke tua haih.

sekarang ni aku dah jarang melukis. mungkin sbb dah lama tinggalkan tabiat ni. btw, sejak dua tiga menjak ni, keinginan untuk melukis tu tiba-tiba muncul balik. mungkin sbb dah nak abih blajaq dah kot. sekurang-kurangnya dapat isi 'masa lapang' time keboringan tak buat apa-apa sebelum gelut mencari peluang kerjaya nanti. ngeh~

P/s: kalu ada sapa-sapa berminat nak suruh aku lukis portreit dia boleh pm aku. hahaha. tp xda jaminan la jadi ke tak sbb dah lama xmelukis.

P/s 2: kpd rakan2 seUTP, aku mintak maap noo kalu da salah silap sepanjang perkenalan kita di UTP neh. kpd yg aku sedang berhutang, insyaAllah aku akan langsaikan dengan segera sblum aku keluar UTP. kepada yg aku terhutang budi, biarlah Allah saja yg membalasnya. terima kasih semua.

Wednesday, November 24, 2010

Sekali ketawa terus tak bleh berenti




P/s: sapa yg xda 'common sense' macam farouk dan Gegaq xyah tengok pon xpa. sia-sia!

Monday, November 22, 2010

Kechut Peghut......dowhh~


Salam wbt,

pernah menjejakkan kaki ke Kellie's Castle? jika belum pernah, anda boleh google 'Kellie's Castle' skrg atau sekejap lagi.


sebagai ringkasan:

Kellie's Castle (sometimes also called Kellie's Folly) is located near Batu Gajah, and is about 20 minutes' drive from Ipoh, Perak,Malaysia. The unfinished, ruined mansion, was built by a Scottish planter named William Kellie Smith. According to differing accounts, it was either a gift for his wife or a home for his son. (taken from wiki)

kalu tak silap aku, tempat yang aku sedang berdiri dalam gambar tersebut adalah court tennis tuan smith. dahsyat jugak dia punya angan-angan nak main tennis atas bumbung rumah, eh silap bumbung istana, ka kota eh? err... castle tu apa sebenarnya? kota kan? kahkahkah. ah lemahnya kosa kata bahasa inggeris aku. deng! -abaikan anggap saja atas bumbung.

disebabkan struktur binaan 'castle' tu masih belum siap, jadi anda perlu berhati-hati ketika memanjat 'castle' tersebut. betul ka memanjat? ah kosa kata melayu pon lemah jugak!!! -tak perlu tulis lagi, harini otak aku breakdown, sori ayat macam budak tadika hoho.

P/s: hati-hati kalu takut gayat semasa panjat tu, even aku yang xkenal erti gayat ni pon ketar lutut. wakakakakakaka.

Pee/ass: err.. aku memang takut tinggi sekian.

P/s lagi: err.. abaikan dowh itu.


boleh lihat sini juga:
http://itqaanmuslim.blogspot.com/2010/11/kellies-castle.html#comments

Friday, November 19, 2010

kawan lama

salam wbt,

Disebabkan hari ni adalah hari sabtu,

jadi,
jadi,
jadi?

ya jadi, sebarang aktiviti kekalutan yang melibatkan pelajaran dan pembelajaran harus lah ditinggalkan sebentar sempena menghormati hari hujung minggu. :D

No books today, yeah!!!

P/s : tak syak lagi aku memang seorang yang sangat malaih xhenggaa!.. ngehh~

Berkenaan dengan title entry aku tu, aku ada cerita sebenarnya nak kongsi dengan dunia tentang seorang kawan lama. err.. sepatutnya entry ni diberi nama 'erti persahabatan', tapi aku malas nak tukaq dah. lebih baik aku pikir cara yang relevant utk goreng sampai kena dengan title aku tu. kahkahkah! ( ini la kesan bila tulis tanpa berfikir)

kawan. erti kawan ni sangat luas sebenarnya. bak kata seseorang awek yang pernah aku kenali dulu, kawan ni terbahagi kepada tiga jenis. kawan jenis pertama disebut kawan. kawan jenis kedua diberi nama sahabat. dan kawan jenis ketiga diberi nama teman. menurut apa yang dia kata, kawan tu jenis yang kita kenal tapi xcukup mesra. susah senang belum tentu bersama. yang kedua iaitu sahabat, jenis yang ni yang rapat dengan kita. dapat kongsi susah senang. boleh pinjam duit,boleh mintak nasihat, boleh mintak tolong. yang penting time susah senang dia mesti ada kat sebelah. itulah sahabat katanya. yang last, teman tu yg paling special. sbb? teman ni jenis yg ada chemical bonding, dia dapat rasa apa yang aku rasa dan aku dapat rasa apa yang dia rasa tanpa perlu bicara. sama-sama merasa. wakaka. senang kata, lebih mesra dan lebih dekat dihati. itu dia yang kata, aku xkata. hahaha!

apakehei???

bagi aku la kan, kawan ni ada dua jenis ja. satu jenis dipanggil kawan sejati dan satu jenis lagi ialah kawan biasa.

sejak dari kecik, dah bermacam-macam jenis orang aku dah kenal. dan sekarang ni dah ramai sangat dah manusia yang bergelar kawan dalam hidup aku yang muncul dan muncul dan muncul dan muncul dan hilang. hoho dan hilang pon ada juga. korang describe sendiri la apa punya jenis dua katogori kawan yang aku maksudkan tu ye. jadi lepas ni, anda boleh lah golongkan aku ni jenis kawan yang mana satu dalam hidup anda.

P/s 1: ada seorang kawan lama ni, kami satu group waktu satu program kem sains darjah 6 yang melibatkan beberapa buah sekolah di daerah kubang pasu. baru-baru ni dia add FB aku. aku betul-betul xsangka yang dia masih ingat aku sedangkan kami hanya kenal 2 3 hari saja tu pon dalam tempoh kem tersebut. tima kasih kawan kerana masih ingat aku, dan mintak maaf jugak sbb mula-mula aku xberapa nak ingat. huhu. apa jenis kawan aku ni daa.. aiyark.. :D

P/s 2: kawan yang xmemahami mungkin boleh ketawa bersama-sama. tapi untuk menangis bersama mungkin tak mungkin. untuk berkongsi masalah apatah lagi. sebenarnya, kawan jenis ni la yang paling banyak dalam hidup kita. jangan salah kan kawan yang jenis ini jika anda rasa mereka nampak macam mengabaikan anda sebab memang sah mereka kurang memahami anda. peace~

Tuesday, November 16, 2010

Salam Aidiladha kpd seluruh umat Islam

Ya Taiba

Ya Taiba Ya Taiba Ya Dawal Aiyyaana
Shtiknaa Lak Wilhawana Daana
Wilhawana Daana

Lammasaa Rilmarkabnaa Saani Saaru-ul Dam-ai Maa-Ja-Faani
Aakhazu Kalbi Ma Jinaani
Ya Taiba Yaati Malwal Haana
Yaati Malwal Haana

Ya Taiba Ya Taiba Ya Dawal Aiyyaana
Shtiknaa Lak Wilhawana Daana
Wilhawana Daana

Qiblaati Baitullahi Saabir Al-Laani Yaumal-Laki Zaayeer
Ya Turah Haltaraani Naazir Lilkaaba Tug Murnib Aamaana
Wa Tug Murnib Aamaana

Ya Taiba Ya Taiba Ya Dawal Aiyyaana
Shtiknaa Lak Wilhawana Daana
Wilhawana Daana

Nabina Agla Um-Nniyaati Azur-rak Lov Mar-Rab Hayaati
Wab-Jiwa-Rak Salli Salaati Wazkur Raab-bi-wat-lul Quraa'na
Wat-lul Quraa'na

Ya Taiba Ya Taiba Ya Dawal Aiyyaana
Shtiknaa Lak Wilhawana Daana
Wilhawana Daana

Bushraki-il Madina Bushraki Bi-Kudumil-Haadi Ya Bushraki
Fa Haal-Li Maawa Fihi Maaki Ataman-Na Fan-Nooru Sabaana
Nooru-Kum Sabana

Ya Taiba Ya Taiba Ya Dawal Aiyyaana
Shtiknaa Lak Wilhawana Daana
Wilhawana Daana



Translation

Chorus
O Tayba, O Tayba
O cure of the patient
we missed you, and passion has called us to you

As the ship departed, it forgot me
they sailed away and my tears never dried up
they took my heart and my soul with them
O Tayba, you're the distracted's love

Chorus

My direction of prayer (my Qiblah), the house of Allah, I'm patient
perhaps a day will come to visit you
I wonder, Will I be looking upon alkaaba
and being overwhelmed with it's safety..

Chorus

Our prophet, my best wishes, to visit u,
At least once in my life
and near you, to perform my prayers
to praise my Lord, and to recite Qur'an

Chorus

O Madina, How lucky you are
for the coming of the loadstar
May I have a shelter beside you
Indeed, your light has enchanted us

Monday, November 15, 2010

Amanarrasul

Bismillaah ar-Rahman ar-Raheem
Amanar-rasulu bima unzila ilayhi min rabbihi wal-muminun
Kullun amana billahi wa mala ikatihi wa kutubihi wa rusulih
La nufarriqu bayna ahadin min rusulih
Wa qalu sami'na wa a-ta'na ghufranaka rabbana wa ilaykal masir
La yukallifullahu nafsan illa wus'aha
Laha ma kasabat wa alayha maktasabat
Rabbana la tu akhidhna in nasina au akhta'na
Rabbana wa la tahmil alayna isran kama
Hamaltahu alalladhina min qablina
Rabbana wa la tuhammilna ma la taqata lanabih
Wa'fu anna, waghfir lana, warhamna
Anta maulana fansurna alal-qaumil-kafirin

Saddaqallah hul Azim

............................................................................

The meaning :

In the Name of Allah, the Beneficent, the Merciful.
The Apostle, and the believers with him,
believe in what has been bestowed upon him from on high
by his Sustainer: they all believe in God, and His angels,
and His revelations, and His apostles,
making no distinction between any of His apostles; and they say:
"We have heard, and we pay heed. Grant us Thy forgiveness, O our Sustainer,
for with Thee is all journeys' end!
"God does not burden any human being with more than he is well able to bear:
in his favor shall be whatever good he does,
and against him whatever evil he does.
"O our Sustainer! Take us not to task if we forget or unwittingly do wrong!
"O our Sustainer! Lay not upon us a burden such as Thou didst lay upon those
who lived before us!
O our Sustainer! Make us not bear burdens which we have no strength to bear!
"And efface Thou our sins, and grant us forgiveness, and bestow Thy mercy upon us!
Thou art our Lord Supreme: succor us, then, against people why deny the truth!"

Allah, the Most High, speaks the truth. If one recites only a portion of a surah, it is necessary to say at the end of the selection:
Saddaqallah hul Azim (Allah, the Most High, Speaks the truth.)

Sunday, November 14, 2010

final exam & raya haji

Salam Wbt,

Ya Allah Ya tuhan kami, kami memohon kepadaMu ya Allah, agar kau permudahkanlah segala perkerjaan kami. Ya Allah, berikanlah kami hidayah dan cahayaMU agar kami mudah memahami ilmu yang kami pelajari, sehingga meresap kedalam sanubari hati kami. Ya Allah, ampunkanlah segala dosa kami ya Allah, sesungguhnya kami insan yang lemah, insan yang lalai, yang belum cukup kuat untuk melawan hawa nafsu kami. sesungguhnya yg baik itu datang dariMU, dan yang buruk itu juga datang dariMU tetapi atas kesilapan kami sendiri.

amin ya rabb


P/s: selamat hari raya korban/raya haji kpd semua yg sudi membaca blog aku.

P/s 2: semoga pada hari raya kali ini, kita dapat melakukan pengorbanan menuju kearah kebaikan,insyaAllah.

Thursday, November 11, 2010

Globalisasi

salam wbt,

Lately hidup aku agak terumbang ambing, sebab banyak benda dah nak sampai due date tp masih xsiap-siap lagi. memang pressure hidup macam ni, time-time ni la baru nak mengeluh sana mengeluh sini. haih (perkataan yang menggambarkan mengeluh). apa-apa pon inilah diri aku dan cara aku, insan kekurangan yang diberi nama Abdul Hadi ~::peace::~

okeh entri ni bukan nak sembang tentang kelemahan-kelemahan yang aku ada, tapi nak sembang pasai apa yang aku rasa.

P/s 1: dalam kalut-kalut sempat lagi tuuu.. budak ni la kan. okeh mari kembali ke topic utama~

sekarang ni kita boleh bahagi dunia kepada dua, satu dunia nyata dan satu lagi dunia maya. dunia nyata adalah dunia tempat kita bertapak dan bernafas sebagai manusia. dunia maya pulak dunia khayalan yang dicipta manusia sendiri untuk keperluan-keperluan tertentu. berbekalkan teknologi yang semakin canggih macam sekarang ni, manusia dah boleh lihat lebih jauh. boleh nampak sampai system angkasaraya. dahsyat manusia skrg. tahniah!

iklan : Filem inception sangat menarik! sila tengok kalau belum. best 5 bintang.

Apa yang menarik dalam dunia maya? err.. dalam dunia maya kita boleh buat bisnes (tanpa sempadan), kita boleh bersosial (tanpa sempadan), boleh timba ilmu pengetahuan (tampa sempadan), boleh buat macam-macam macam dunia nyata jugak (juga tanpa sempadan). nampak pada dasarnya macam sama tapi tak serupa. (?) ada manusia zaman skrg ni lebih banyak luangkan masa didalam dunia maya berbanding dunia nyata kerana mereka rasa hidup mereka lebih selesa lebih hebat didunia jenis ini.

Jadi, apa kejadahnya topic yang aku nak bincangkan ni?

okeh, ada beberapa isu yang aku nak highlight sebenarnya. antaranya:

isu 1: Glabalisasi mengganggu privacy

sejauh mana kita sudah pergi dalam dunia maya? sudah berapa banyak info tentang diri kita yang telah kita publish? persoalan macam tu kadang-kadang boleh buat orang telan air liur glup glup. mungkin dalam separa sedar, sudah banyak info yang sepatutnya jadi privacy tapi kita telah dedahkan kepada dunia. Ini sangat mengancam diri kita sendiri sebenarnya, dan aku pon macam baru nak sedar akan kecaman yang sdang berlaku itu.

isu 2:bahan porno semakin berleluasa

tidak syak lagi ramai pelacur murahan sudah pandai guna alam maya, kesannya banyak video-video dan gambar-gambar porno tersiar sekitar alam maya ni. yg memang sah pelacur murahan xkisah la, yang terlanjur dengan pakwe pon disiarkan, yang kena skodeng, yang paling kesian yang kena rogol. haih... ini sgt memalukan dan mencemar nama baik si pesabit. tuan punya blog lansung tidak terlibat dalam sebarang aktiviti yang dinyatakan ini, masih suci harap maklum. :D

isu 3: publisity orang bukan artis

skrg ni xperlu jadi artis untuk dilihat macam artis. dengan bermodalkan laman web kegemaran ramai, FB dan juga Blog ataupon website, anda mampu untuk menonjolkan diri anda macam artis. tambah-tambah kalu tuan punya diri tu ada rupa, memang cepat la popular macam artis. bila dah rasa artis, mula la nak ajar orang berfesyen, nak kongsi tip kecantikan, nak publishkan kecomelan yang ada, nak kongsi perasaan, tip-tip kecemerlangan dan sebagainya. tambah-tambah golongan pompuan. opss.. maaf. hahaha... nampak macam aku kondem golongan ni? mana ada, aku tak kondem. tapi kalu dah sampai tahap budget macam artis tu sila jaga-jaga sikit, mungkin privacy anda akan terganggu sbb anda dah terdedah kepada bahaya dunia maya. anda sendiri pon paham kan maksud aku.

jadi, apa kejadahnya aku tulis semua ni?

semua orang punya harga diri/semua orang rasa perlu dihormati/semua orang tidak suka apabila diganggu privacy. Apa-apa pon yang anda lakukan, aku harap anda sentiasa beringat yang dunia maya ni global tiada sempadan, bila-bila masa orang boleh ceroboh, boleh ganggu, boleh kill hidup anda ( I kill you) dan bila-bila masa orang boleh buat hidup anda kacau bilau.

P/s 2: jadi, apa kejadahnya aku tulis semua ni?
Kahkahkah... Lu pikir la sendirii~

P/s 3: kalu semua nak jadi artis, artis jadi apa?
*bg jawapan engineer sikit lar*

Sunday, November 7, 2010

hujung minggu aku

salam wbt

wah, dah lama xupdate blog. kahkahkah. jgn terpedaya, cuma beberapa hari saja aku xupdate blog tapi rasa macam dah bertahun. itulah tanda-tanda blogger sejati, betul jugak kata si romate aku tu aku dah jadi blogger tegar. hidup hadi! yeahh

tahun 2010 ni mencatatkan satu lagi record buruk bg penduduk kubang pasu, atau lebih spesifik lg penduduk jitra kerana telah mengalami bencana banjir. agak dahsyat jugak banjir kali ni sampai ada beberapa tempat yang tidak dijangka naik air telah naik air. ada juga kes orang mati hanyut banjir. haih agak horror bunyi disitu.

disebabkan kesedaran sivik yg agak tinggi sebagai anak jati negeri kedah atau lebih tepat sebagai salah seorang warga jitra, aku terpanggil balik untuk jadi superhero di kampung halaman aku tu. jadi aku pon balik kg dengan menunggang seekor kuda yang bernama honda ex5. ngeh ngeh ngeh, sejenis kuda liar yang tidak liar mana. dipendekkan cerita perjalanan aku balik kg tu, lebey kurang jam 8.30 malam macam tu aku pon sampai di exit alor star utara.

tiba-tiba.. alamakkkk!

jalan highway nak ke jitra ditutup? aiyarkk.. jadi terpaksa la aku keluar ikut exit alor star utara tu. sepatutnnya aku streit lg sampai jumpa exit bandar darulaman tapi jalan tu dah banjir kaw2 jadi ditutup buat sementara.

apa lagi exit alor star utara la aku membelokkan kuda. bila aku masuk exit tu, perghh.. air berada dimana2 terutamanya atas jalan raya. bekalan elektik juga diputuskan. mau xmau terpaksa randuk jugak dalam air yang paras stand kaki moto aku tu. aku redah slow2 takut jantung kuda aku kena air maklum la kuda aku kena penyakit jantung berlubang. wakakaka..

dipendekkan cerita lagi, banyak jalan alor star kena tutup. bila sampai simpang,contohnya simpang 4, mesti ada tiga simpang yang ditutup sebab dinaiki air. jadi mau xmau terpaksa ikut saja jalan mana yang ada. punya la susah nak balik rumah dijitra hohoho. dengan azam yang kental aku teruskan jugak perjalanan. yeah.. seperti biasa dua tiga kali jugak terpaksa patah balik jalan yg aku lalu sebab air semakin naik. rasa macam xdapat balik pon ada. kahkahkah.

aku pon cari la inisiatif, tgk mana ada jalan kampung aku redah ja. syukur la kepada Allah sbb ada jalan yg aku boleh lalu. dipendekkan cerita lagi setelah menyelinap jalan demi jalan, sampai jugak aku kt pekan jitra. tu pon moto aku mati sekali sebab carburetor dan plug tenggelam air.


pheww~

letih jugak la main air dalam perjalanan balik rumah tu. bila dah sampai jitra aku tengok keadaan dak OK. xda la teruk macam tengok dalam tv tu. tp masih ada beberapa kawasan perumahan yang detenggelami air. selamat la jalan kt jitra dah kering jadi boleh balik dengan hati yang senang. tp keadaan nampak horror sikit la sebab banyak kereta park tepi jalan sbb tenggelam air, sebijik macam dalam cerita zombie. kehkehkeh~

keesokan hari, mak aku ajak pegi jalan-jalan tengok kawasan banjir sebab mak aku xkeluar rumah pon time banjir, kesian mak aku xdapat nak tgk orang main air. jadi aku pon bawak la mak, adik dan sorang anak saudara aku. terkejut mak aku tengok orang tidoq atas jalan. ada jugak yang masak tgh2 jalan. haih macam-macam lagi malas nak tulis.

itu saja update dari aku sekian wassalam.

P/s: syukurlah xda apa-apa yang terjadi kat keluarga aku, Alhamdulillah.

Monday, November 1, 2010

Doa tolak bala

ALLAAHUMMADFA' 'ANNALGHOLAA-A WALBA LAA-A WALWABAA-A WALFAHSYAA-A WALMUNKARO WAS SUYUUFALMUKHTALIFATA WASY-SYA DAA-IDA WALMINHANA MAADHOHARO MINHA WAMAABAATHONA MINBALADINAA KHOSSOTAN WAMIN BULDAANILMUSLIMIINA 'AAMMA TAN INNAKA 'ALAA KULLI SYAI-IN QODIIRUN

Wahai Allah, hindarkanlah dari kami kekurangan pangan, cobaan hidup, penyakit2 wabah, perbuata2 keji dan mungkar, ancaman2 yg beraneka ragam, paceklik2 dan segala ujian, yang lahir, maupun idalam batin, dinegri kami ini khususnya, dan seluruh negri pada umumnya, karena sesungguhnya Engkau atas segala sesuatu adalah berkuasa.

Sunday, October 31, 2010

Sedikit masa, dan sedikit kesabaran

sikit saja lagi wahai hadi, jadi anda perlu bersabar.

sabar itu kan separuh dari iman. jadi anda perlu bersabar.
persetankan segala setan, persetankan!
kerana syaitan itu memang kerjanya mengganggu orang-orang yang sabar.

nafsu kearah negative itu tiada gunanya. jadi anda perlu bersabar.
persetankan segala nafsu, persetankan!
kerana nafsu itu kan selalu merosakkan.

persetankan!

P/s: nikmat yang Allah beri dah banyak sebenarnya. cuma kita saja yang tak tahu bersyukur. bila ditimpa musibah baru kita nak mengeluh, insaf dan sebagainya. astagfirullahal azim.


Wednesday, October 27, 2010

Pendekar Lebuh Raya

Salam


Aku rasa blog aku sekarang ni macam dah banyak campur adukkan entri sampai aku sendiri rasa pening. Sekejap aku buat entri tentang ilmu agama, sekejap entri emo, sekejap entri pasal moto (bukan sekejap aku rasa, hahaha). So, disini aku nak warwarwarkan kepada peminat-peminat moto seperti aku, kalau ada lah kat sini. Anda dijemput la kunjung blog aku tu. Dan aku juga berharap dapatlah berkongsi hal-hal moto dengan peminat-peminat moto sekalian. Jika aku ada ilmu, insyaAllah aku akan kongsikan disana.

P/s: Gempak tak nama blog baru gua? ngeh3

Monday, October 25, 2010

Hari ini baru tau

tiap-tiap hari gua pandang muka dia
tiap-tiap hari gua lepak dengan dia
tiap-tiap hari gua tidur sebelah katil dia

tapi hari ni baru gua tau,

dia adalah samseng UTP
alamak, mana gua nak tidor malam ni?
aihss.. cuak kot! hoho

P/s: dia adalah romate gua. macam mana mau lari? hahaha.

Saturday, October 23, 2010

Cameron terbaeekk!!!






Konvoi UTP-Cameron Highland 2010 mencatat bilangan seramai 42 biji moto terdiri dari 24 biji moto dari pelajar UTP serta 18 biji moto dari kelab Y135C telah berlansung dengan jayanya kelmarin. Tahniah kepada semua rider dari utp mahupun Y135 kerana menjadikan konvoi kelmarin sebagai suatu konvoi yang menghiburkan dan selamat. Ini yang kita mau sebenarnya, enjoy dan selamat!


Walaubagaimanapon, malang nampaknya memang sukar untuk dihidu dan dibau, begitu juga dengan lumpur(?), memang sukar dibau. hehe. salah seorang rakan telah overshoot semasa mengambil satu selekoh tajam lalu terjunam kedalam parit bersama motonya. tp Alhamdulillah semuanya selamat, rider tidak mengalami kecederaan serious cuma ada luka sikit-sikit saja, begitu juga motonya. bro layan corner kuat sangat eh?, tau la moto bro power slow2 sudeh(?) :D

dibawah adalah gambar-gambar kitaorang(random)



























P/s 1: terbaekk la kawan2. nanti ada masa kita repeat lg tp tobat dah xmo naik ex5. :D

P/s 2: Gua xpernah sangka EX5 gua boleh ikut blakang marshall(rossi), rossi slow ke gua yg laju? hehehe.

P/s 3: Mana p Lorenzo yang naik LC 135 tu? ka gua da tapaw jugak? Kekekekeke~

Friday, October 22, 2010

Post 161: Barang Orang Mampukah jadi Hak Milik Kita

Salam Semua

Entri ini akan menyentuh tentang hukum, mungkin juga bukan hukum, atau kata yang lebih tepat ialah panduan apabila mahu mengambil harta orang lain, yakni bukan harta sendiri yang mana tuan asal itu tidaklah diketahui latar belakangnya. aih.. skemanya ayat. xtau macam mana nak simplified ayat aku kt atas ni bg korang mudah paham. hm.. harap2 korang paham lah ya. :D

Soalan:

Jika saya terjumpa barang orang, umpamanya duit $50.00 dan menjadi sulit untuk memulangkan kepada pemiliknya, adakah boleh saya masukkan saja ke dalam tabung sedekah untuk anak-anak yatim di masjid atau bagaimana?

Bagaimana pula dengan masalah jika kita terjumpa dengan barang makanan umpamanya lima kati ikan?



Jawapan:

Sunat memungut barang cicir itu bagi orang yang ada amanah pada dirinya, pada menyelesaikan barang-barang cicir itu, dan tiada sunat bagi orang yang tiada percaya amanah dirinya, pada memungut barang cicir itu, dan boleh ia pungut menurut al-ashah dan haram memungut barang cicir itu jika ia ketahui dirinya khianat pada barang cicir itu, dan makruh bagi orang fâsiq memungut barang cicir itu tujuan memiliki akannya, dan haram baginya tujuan memelihara barang cicir itu.

Orang fâsiq itu seperti Orang meninggalkan sembahyang atau mencuaikan sembahyang, puasa, zakat, zakat fitrah, haji dan umrah. Orang melanggar larangan Allah, menipu daya, berzina, minum arak, berjudi, rasuah, pecah amanah, bohong, riba, bermuka-muka, tiada ikhlas semata-mata kerana Allah, bergaduh, bersengketa dengan orang Islam, tiada memberi sara hidup kepada isteri, kepada anak-anak, tiada mengajarkan mereka akan fardhu ‘ain, sembahyang dan puasa dan lain. Derhaka kepada ibu bapa, sakit hati dan dengki hasad kepada orang Islam.

Apabila dipungut barang cicir itu dari tempat cicir di jalan raya, di padang raya, di tempat awam seperti di pasar atau perhentian bas, atau kawasan kapal, maka wajib bagi orang yang memungut itu memberitahu orang ramai akan barang cicir dalam tempoh setahun. Setelah ia ambil keterangan darihal barang-barang itu, di tempat-tempat perhimpunan orang ramai seperti di masjid-masjid dan di pasar-pasar, jika ada tuan punya, maka tuan punya terima barangnya. Jika tiada siapa mengaku akan barangnya, maka orang yang memungut itu memiliki barang itu dengan lafaz ia kata saya memiliki barang itu, dan jika ia suka ia jual barang itu dan simpan harganya, maka pada $50.00 (lima puluh ringgit) itu jika ia pungut dan hendak menyelesaikan perkara wang yang tersebut maka ia buat bagaimana tersebut di atas ini.

Jika tercicir di jalan raya, atau di pasar atau di padang raya dan seumpamanya akan barang seperti ikan, daging, buah-buahan, kuih dan makanan, maka pemungut itu pilih di antara ia makan barang itu sebagai miliknya dan ia ganti harga barang itu, atau ia jual barang itu dan ia beritahu orang ramai setelah ia jual barang itu supaya ia miliki barang itu.

Jika ada tuan punya barang itu, maka ia serahkan harga ganti rugi barang itu kiranya ia makan barang itu, atau ia serahkan harga barang itu kiranya ia jual barang itu.

Maka ikan 5 kati itu jika ia pungut dan hendak selesaikan perkara ikan itu maka ia buat bagaimana tersebut di atas ini kerana ikan daripada barang yang lekas rosak dan binasa.

Dalam perkara memberitahu orang ramai dalam perkara ia makan barang cicir seperti ikan, ada dua wajah, maka yang lebih ashah dari dua wajah itu maka wajib diberitahu kepada ramai jika dipungut barang cicir di dalam tempat yang ada orang-orang diam dan tinggal di situ, jika dipungut di tempat tiada orang tinggal di situ, maka kata Imam Al-Haramain tiada wajib diberitahu kepada orang ramai kerana tiada faedah berbuat begitu.

Jika ia dapat di rumahnya umpama kiranya 50 sen, dan ia mengharuskan orang-orang masuk di rumahnya yang tercicir kira-kira 50 sen itu, maka ia beritahu mereka seperti hukum barang-barang cicir bagaimana kata Al-Imam Al-Qaffal.

Diberitahu orang ramai akan barang cicir yang tiada berharga yakni sedikit nilainya yang biasa orang hiraukan dia.

Kata qîl yang sedikit nilainya itu seperti satu derham kira-kira 50 sen (lima puluh sen), maka diberitahu akan dia pada suatu masa yang biasa orang tiada hiraukan dia dan masa itu terpulang pada keadaan harta itu, maka satu daniq perak kira-kira 10 sen (sepuluh sen) diberitahu dengan dalam sedikit masa yang segera dan satu daniq emas dalam masa tiga hari. Satu daniq itu 1/6 (satu perenam) derham.

Adapun barang-barang yang binasa tiada dihiraukan dia seperti sebiji kismis maka orang yang memungut akannya, bersendiri dengannya dengan tiada diberitahu akan orang ramai.


lni semuanya diambil dan difahamkan dari kitab Al-Minhâj, Hâsyiah Al-Baijuri dan Us’ad Ar-Râfiq dan lain.


Negara asal : Brunei darussalam
Negeri : Brunei
Badan yang mengisu fatwa : Jabatan Mufti Kerajaan, Jabatan Perdana Menteri, Negara Brunei Darussalam
Penulis/Ulama : Dr Haji Ismail bin Umar Abdul Aziz dan ustaz Haji Awang Abdul Aziz bin Juned
Tarikh Diisu : 1989

P/s: Semoga ianya dapat membantu anda menyelesaikan kekusutan yang berlaku dalam diri anda itu. Sekian wassalam.

Thursday, October 21, 2010

Pre-EDX 2010

Pre-Engineering Design Exibition (EDX) 2010 adalah sesi poster presentation untuk budak-budak Final Year Project II yang di'organize' oleh 'komiti' EDX. Poster presentation ini menyumbang 5 peratus daripada jumlah keseluruhan gred untuk FYP II project. Gua xmau cakap banyak, ini lah muka-muka kitaorg selepas presentation poster tersebut.

So apa macam? nampak ceria ka xceria? hahaha.



Monday, October 18, 2010

Cameron Lagi

Salam

ehem2..

Sedang orang lain sibuk menyiapkan saki baki asignment, project, lab report, study dan bla3 berkaitan dengan pelajaran, aku masih sempat lg mengupdate blog. kental x? aku mmg kental. yeah!

Sepatutnya entri ini ditulis pada lewat 2009

Kemalangan yg melibatkan aku sendiri pada awal 2009 telah memberi impak besar dalam hidup aku dari segi rohani dan jasmani sebagai seorang rider berjiwa kering menjadi seorang rider yg berhemah dan beringat ketika menunggang motosikal. Hmm.. kemalangan yg telah sedikit sebanyak mengubah diri aku yg dulu menjadi diri aku yg kini, yang mana hanya rakan-rakan rider terdekat saja yg boleh nampak perbezaannya. Ya, memang ada beza kalau anda betul-betul seorang observer wahai rakan. kemalangan yg memberi seribu satu kenangan manis dan juga pahit. Pengalaman masuk bilik bedah sudah cukup untuk membuatkan aku rasa getar lutut untuk masuk hospital lg. Terima kasih aku ucapkan kpd beliau yg telah memberi aku kekuatan untuk bertahan diambang diserang kesakitan yg amat. trima kasih. oh, tidak lupa juga kpd rakan-rakan yg bersama-sama aku waktu aku susah. walaupon aku xtulis nama korang disini, tapi aku dah catit nama-nama korang dalam hati aku. aku amat hargai dan ucapan terima kasih yg xterhingga. aku akan ingat itu selamanya. terima kasih sekali lg.



Teringat kisah kali pertama naik cameron highland bersama rakan-rakan pada awal 2009 yg lalu, bertapa kering dan kentalnya semangat aku untuk folo rakan-rakan ke sana yg mana pada waktu itu keadaan aku adalah dalam serba-serbi daif. mana tidaknya, moto masih dalam keadaan barai , dan aku sendiri pon masih dalam keadaan barai sbb belum sempat recover dari kemalangan. Tp disebabkan kekentalan hati dan juga semangat sebagai seorang rider sejati, aku berjaya sampai ke cameron. yeah!








Hari sabtu ni aku akan konvoi naik cameron lg. aku harap dengan konvoi kali ini akan dapat sedikit sebanyak merakamkan kenangan dan memori manis bersama rakan-rakan mungkin untuk kali terakhir sebelum menjejakkan kaki keluar dari UTP yg dicintai(?). :D

P/s: ayuh rider2 sekalian, kita gempur lg cameran. kaman bebeyh~


Friday, October 15, 2010

Isu panaih

Entri ni aku tatau nak tuju kt sapa. ada sangkut paut sikit tentang isu pelajar toronto tempoh hari. lu xmau baca, lu boleh blah. sikit pon xheran. maaf kasaq sikit naa, bukan salah lu yg baca, bukan2. ni pasai kipaih bilik aku jadi panas nak mampuih. haih.

Yg sebenaq-benaqnya, aku ni xsuka baca surat khabaq pon. Ya aku bukan jenis yg suka baca surat kabaq pon, harap maklum. napa xpueh hati? kalu aku belek surat khabar tu ada dua sebab saja, satu sbb aku tertarik dengan gambaq cantik menarik memang the bomb atau satu lagi sebab aku bosan tahap gampang. Tp disebabkan ramai sangat makluk di UTP yg menyibukkan diri untuk mengulas berita panas nehh, aku pon nak join skaki menyebok. aku cuba selidik sikit la menatang apa yang depa dok gebang sakan tu. awat sampai depa kalut sangat dok crita sana sini pom pang pom pang sampai aku cemuih dengaq hari hari depa dok crita siap maki-maki. haih, pelajar UTP hampa ni kan. aku nak ulaih panjang-panjang pon aku pon xtau hujung pangkai sangat apa jadik. jadi selepas apa yg aku baca, aku teliti, aku kaji (pergh aku tipu), aku rasa, aku psikik, aku tilik, aku jampi, haa.. ni dia aku buat sedikit kesimpulan baq hang. hat mana tak kena hampa boleh tegurq direct, aku xdak hal punya lah.

antara kesimpulan yg boleh dibuat ialah:

1) Hang berani buat, hang berani tanggung, tp hang bukan besi berani.
2) Masakan pokok bergoyang kalu xdak angin. erm.. boleh kalo ada org goncang. org goncang?
3) Berani kerana benaq, takut kerana salah. pikiaq sendiri hat mana ada otak pandai.
4) Sepandai-pandai tupai melompat, tertomoih jugak ke tanah.
5) Siapa yang makan cili, telinga dia yang bedesing. hidung keluaq hinguih. eyeerrkk.
6) Kerana nila setitik, rosak susu satu UTP. hat ni yg kita xmau.
7) Bagaikan meludah ke langit, akhirnya jatuh tertelan kembali. iyeerrkk!
8) Mula-mula menipu, lama-lama mencurik. erk! maaf, xda kaitan.
9) Lu pikir la senirik, lu ada otak pandai.


P/s: Ini satu lagi aku nak pesan. nak dengaq xmau dengaq itu lu punya suka. aku xda hal. lu kalo ada hupload gambaq gampang dlm facebook atau kat mana-mana celah lu hupload kt intenet tu, lu buat privacy larr.. lu tunjuk semua orang buat apa? lu tunjuk gambaq gambang lu merata-rata lu pikiaq dosa sama la pandaiii.

Thursday, October 14, 2010

Selamat Hari Jumaat


terima kasih ya Allah kerana temukan aku sekali lagi dengan jumaatMU
terima kasih ya Allah kerana masih berikan aku peluang untuk menghirup udaraMU
terima kasih ya Allah kerana masih memberi nikmat-nikmatMU
terima kasih ya Allah kerana berikan aku kesempatan lg untuk memohon ampun padaMU
terima kasih ya Allah atas segalanya

Selamat Hari Jumaat


Tuesday, October 12, 2010

serabut

kepala gua bersepah dengan macam-macam sampah!
gua kena kerja keras mau bersihkan kepala gua sekarang juga
kalau tidak gua tidoq nanti dengan bau busuk
mana boleh tidoq dengan bau busuk, gua mesti kerja keras. yeah!


Saturday, October 9, 2010

13.10.1982


Salam

Satu dunia hari ni sure tgh heboh-heboh pasal tarikh hari ni 10.10.10. Ada yg rasa tarikh hari ni sgt semat smpai nak bunuh diri. Phew..haih sila jangan!. Ada yg rasa tarikh hari ni sgt baik dan ada fengshui untuk menambah kekayaan lalu pegi jumpa bomoh kt Tanjung Rambutan. Mesti ada. Ada yg nak mungkin first time declare couple, ada yg first time buat project haram (Astaqfirullah), ada yg pergi bercuti ngan isteri kt bali tinggal anak-anak, ada yg pegi cuti-cuti malaysia, ada yg duk tidoq xbangun2 lg subuh pon x pon mesti ada, ada yg sambut busday dan sebagainya. Walau apa pon yg anda semua lakukan itu, aku harap ianya diredhai Allah SWT, insyaAllah.

Okeh, kepada mat-mat isap rokok diluar sana apakata kita berazam untuk berhenti rokok. Amacam? Ada bran? Mari-mari hari macam ni la yg baik untuk berazam dan bertindak baru gempak ya? Lgpon rokok ni xbaik untuk kesihatan. :). Mana org kementerian kesihatan? bg la hadiah sikit aku dah tolong kempen ni.. haih haha.

okeh, kepada mat-mat rempit di luar sana, cuba berazam lebih tinggi sikit, nak jadi rossi x?
xkan nak jadi rempit sejati sampai mati, apa kejadah nya ini. Kalu masuk rancangan tv3 999 pon org xpandang lu bro, org maki!! haha haih.


Ini kakak aku nombor 2, Rosshihah Saaidin

(aku panggil kakcik dan dia tgh pregnant anak pertama, sila ucap tahniah kpd beliau!)


okeh, kepada Kakcik, selamat hari lahir in advance (13.10.1982), semoga panjang umur, bahagia disamping suami tercinta, dimurahkan rezeki, sihat dan ceria-ceria selalu, serta diberkati Allah sentiasa didalam kehidupan. Tahniah untuk baby yg pertama ni, jaga makan sama okeh.

P/s: Wahh, ahli keturunan keluarga aku semakin bertambah Alhamdulillah.

Wednesday, October 6, 2010

Yamaha Rider Is Idle



This picture has been taken in 2008
seriously, every time when I starring at this pic, its reminds me a lot.
remembering all those good memories of riding my bike,
~TZM150~
now Im just Idle
::
for some time
::

P/s: gambar rider sila abaikan.. ha ha ha!
::Once be a rider, always a rider::

Monday, October 4, 2010

Angkara terlajak tidur

Skrg pukul 10.17am dan gua baru bangun. Sebenarnya ada siaran langsung sedang berlansung secara live di blog 21 waktu ni dan saat ni! demss.. gua da miss dekat 20 minit. Oh gua baru perasan, gua da miss dua siaran langsung pagi ni, satu ceramah agama kt poket D yg mmg gua saja-saja malas nak tonton, dan satu lg yg berlansung sekarang ni, cerita hindustan. Dah xsempat da gua rasa nak pi tgk ni, kan? kul 11 japgi gua ingat nak pi tgk wayang kt building 22, tu pon gua kena tgk dulu kalu-kalu gua rajin. haih.. hidup pemalas mcm ni la, xtentu hala. sapa mau pelempang gua?? gua bg chance 2 minit. cepat la gua bagi chance lu boleh buat lambat2.

P/s: sesekali cakap gua2, rasa gangstar pulak. haha. lu x puas hati? apa lu kesah?? ada gua kesah?? gua punya entry gua punya suka la! lu baca gua xcas tol pon. -maaf melalut- :D

Sunday, October 3, 2010

Just to Share

"Love blinds us to faults, but hatred blinds us to virtues"

Saturday, October 2, 2010

~Selamat Menyambut Hari Lahir Haniff Hasan~

Salam Wbt

Hari ini adalah hari lahir roomate aku, Haniff Bin Hasan. Dikesempatan yang ada ini, aku ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada beliau kerana secara sedar mahupun tidak sedar, beliau sudah banyak membantu aku selama ini. Beliau xpernah berkira duit kupang, xpernah mengeluh penat membantu, xpernah buat taik yg teruk2 kt aku (kalu ad pon sekali dua ja kot. haha) dan yg paling penting beliau 'tidak pernah kata tidak'. hahahahaha...

Anip, aku tau hg mesti baca blog aku ni. Sori la aku xwish smalam. aku lupa. huhu. jangan marah noo, nasib baik EN Facebook tolong ingatkan. :D

Anip, sekali lagi terima kasih atas segalanya. Aku mintak maap dari ujung rambut sampai ujung kuku if aku ada buat salah sepanjang perkenalan kita sejak dari foundation. Sudah hampir lima taun kita berkawan, sudah banyak pahit maung kita bersama. AKu harap aku xnyanyok sampai mati untuk simpan semua memori yg kita ada. heheh. Satu ja pesan aku anip oi, tolong la jgn 'play play' lg, cubalah setia ok. :D

Aku doakan smoga hg success dalam hidup, murah rezki, hepi, sihat, bijak, hensem sampai mati, dan tidak lupa juga supaya sentiasa dirahmati dan diredhai Allah dalam kehidupanmu insyaAllah. amiin.




Akhir kata dari aku wahai sahabat,

~Selamat Hari Lahir Haniff Hasan yg ke-22~










Friday, October 1, 2010

Mainan orang dewasa




Dem! Calaaaaqqqq~


haih cam, apa la nasib hg esok. humm(?)


P/s: mintak maaf warga V5F ground floor, tumpang parking sat saja. bau minyak sikit xpa kot noo.. huhu.