nuffnang

Saturday, April 17, 2010

hidup xsemestinya indah



Assalamualaikum...
dan salam sejahtera kpd pengunjung blog aku.
semoga kita hidup bahagia dunia akhirat..insyaAllah.

femous?
mengikut statistik comment yg aku terima, aku assume yg blog aku ni kurang dikunjungi. so, bolehlah aku buat conclusion yg blog aku ni x femes langsung. hoho. ya2. sgt2 xfemous.
femous x famous itu bukanlah menjadi persoalan sbb bg aku sbb aku mmg dilahirkan sejak dari azali untuk tidak femous. :D dalam blog aku ni kadang2 aku post isu dakwah, kadang2 aku tulis pasai apa aku rasa, kadang2 aku cerita pengalaman aku dan bla bla bla.. dan apa yg aku posting tersebut lahir dari hati nurani aku yg E-class. eh ikhlas( budget typo). jangan risau, aku mmg poyo. poyo kaw2 sat bak kata Roy is Waffi.

problems?
semua orang ada masalah. antaranya masalah negara, keluarga, rumahtangga, cinta?, dendam, sakit hati + benci bla bla bla n ect. lagi banyak masalah, hidup lg bermasalah. itu lah reality kehidupan kita sebagai manusia. kita jangan la expect kita akan masuk syurga tanpa diberi masalah(dugaan). Allah itu maha adil, setiap masalah mesti ada penyelesaiannya. mau @ xmau, kena la carik. jgn malas. tetapi, penyelesaiaan itu mungkin ambil masa, gagal, jatuh, tersungkur, terluka dan bla bla bla. bak kata org utara, "ha.. panjat awang oi..panjat2. hg jatuh satgi baru hg ada akai". p/s: takat masalah cinta sesama manusia xyah la dok kerek sampai nak bunuh diri, byk lg masalah lain yg hg kna bersedih.

Foods?
antara nikmat Allah paling boleh nampak kt atas dunia ni adalah makanan sedap. macam2 kita boleh makan. babi, anjing dan binatang or benda 'khusus' ja xleh makan. hg xyah tanya aku binatang khusus tu binatang apa, p tanya ustad hg nu.. hat lain,semua hg bleh bedai makan. tu pon kalu darurat Islam bg makan. cuma, jauhkan diri kita dari makan benda2 haram, benda haram boleh gelapkan hati. aku sgt suka org yg pandai memasak. harap2 bini aku nnti pandai la masak sedap2(nak tong yam kaw). dan aku pon suka memasak (talent baru yg aku prasan pd diri aku. haha)

kawan?
kawan ada macam2 jenis kawan. ada yg baik, ada yg biasa2, ada yg baik2 berisi, ada yg suka tikam blakang, ada yg blur, dan macam2. adat berkawan biarlah bertempat. maksud aku, kerana kawan kita sanggup buat bnda xbaik. itu bukan kawan, itu haiwan. tp terpulang juga kpd individu itu mcmana jenis kawan yg dia mau. bak kata org, berkawan biar beribu, bercita biar beribu, ops satu(sekali lg aku buat2 typo) p/s: teringat ada sorang awek ni dlu tulis kt note aku , "antara kawan, sahabat dan teman. dia suruh aku pilih mana satu yg aku nak dia jadik" walawehh~

Islam?
sejaoh mana kita hayati agama Allah ni? "selemah2 iman, kita membenci sesuatu yg mungkar dalam hati" mungkin aku pon tergolong dalam golongan selemah2 iman. kerana aku bukan lah sapa2 yg mampu buat org dgq cakap aku.. (mode insaf seketika) kalaulah aku ironman, aku dah p tlg tentera2 islam fire "musuh2"(ini sensitif,xboleh tulis dgn jelas) islam.

ya2.. aku dok cakap2 banyak. isyak pon belum solat lg. pikir2kanlah ya rakan2. aku bukan sapa2, bukan tok imam mahupon tok kadi. bukan jugak bapak atau datuk hg. aku hanyalah anynomous yg hidup dgn selemah2 iman...


salam.

selamat malam.

yg ikhlas,

Hadi Saaidin

5 comments:

inchemohdfarouk said...

life is like alphabet

a- for apple

b- for ball

d- for donkey.

hekhekhek

hadiee said...

missing c.

c- chicks :D

main2..

sakinahshakur said...

betul betu betul..
***dengan nada upin ipin

Moderator said...

hadi, aku baru jumpa blogspot ko.

keep on updating ur blog, ok?

pastu, jangan lupa hebah2 kan. :)

sharing is caring.

http://wazie-purplebizz.info

hadiee said...

@Sakinah : apa yg betul3 tu?

@wazie : hi, dun wory. blog akan sentiasa diupdate. :D tp xmau hebah2kan. ha3~