nuffnang

Friday, April 9, 2010

isi khutbah Jumaat 9/4/10

Assalamualaikum..
dan salam sejahtera kpd sesiapa yg singgah di blog aku ni, semoga kehidupan kita akan lebih bahagia dengan rahmat Allah swt. Amiin.


nak kongsi sket la apa yg aku dengar dr khutbah jumaat hari ni kt masjid UTP yg diimamkan oleh ustaz Dawi.

1)bayi luar nikah
banyak sangat sekarang ni. ikut statistik, setiap taun mesti ada penambahan. tgk la gambar kt bawah ni wahai kawan2 yg belum terjerumus lg. smoga jd iktibar...


2)amal makruf nahi mungkar
aku agak insaf dgn kutbah ustaz dawi td ttg amal magruf nahi mungkar ni. kadang2 mulut kita lg banyak berkata2 dr apa yg kita buat kan?

contohnya: ''imran, hg ni asyik main game ja. p la semayang tu..dah lewat kot''
tp pada hakikatnya, org yg sound tu pon lom smayang g, tp gegeh nak sound org gak (mcm aku ja ni..hehehe).

dan kadang2 kita selalu bagi nasihat berguna kt org lain,
contoh terbaik, ''imran, hg tau x merokok ni bahayakan kesihatan? xyah la dok hisap macam aku ni. serious, aku xmo kawan2 rosak cm aku ni'' tp pada hakikatnya org yg cakap tu xberenti2 pon isap rokok. what the duck kan? (aku ka ni? x kot..huhu)

dan lebih kurang macam tu la kan. harap2 korang paham apa yg aku maksudkan. kadang2 kita mmg menggalakkan amal magruf, tp xkena pada caranya. dan adakah amal magruf seperti ini diterima Allah swt? sama2 kita renungkan lah ye.

p/s: ramai sgt bayi luar nikah. payahla cmni nak carik bakal isteri... hurm :(

5 comments:

inchemohdfarouk said...

haaa.

ang kna highlight pasai baek, tapi tak amar makruf nahi mungkar pun tak boleh lo

oi.awat imran?

hahaha.

rambut style kottt

hadiee said...

hehehe.. sj nak publish nama dia kt blog aku. nanti aku hupload gmbaq kepala dia kt sini. hehehe~

inchemohdfarouk said...

hoi.

tu seni kot.

hebat kot.

Pakcu said...

sedey aku tgk bayi2 tak berdosa itu

hadiee said...

sangat sedih. cukup sedih. memang patut sedih.