nuffnang

Saturday, July 24, 2010

pengalaman xboleh blah ke Danok

salam

Aritu time cuti, saja p jalan2 Siam. ditakdirkan, aku imran dan roy pergi bersama2. nak dipendekkan cerita, kitaorang pon setel melalui border malaysia-thailand. yahuu, first time masuk siam. haha. tp sebelum lepas tu ada jugak crita sedih sebab border pass kitorang kena reject masa check in kat kaunter border siam punya. dia kata border malaysia xcop pon. so kitaorng diarahkan patah blk p border malaysia, jalan kaki ja (jauh gak) hoho. bila dah siap suma, kitaorng pergi balik dan berjaya. masuklah kiorang ke pekan Danok.

Baru gaya masuk dalam 5 minit, tiba-tiba hujan lebat. So, kitaorang pon melengum ja kt depan kedai apa tah. lama jugak kitaorng melengum sampai boring. pastu lepas setengah jam kot, hujan pon reda. Roy si hensem bg cadangan utk g makan kt water view restaurant so kitaorng follow ja. okeh, macam mana mau p? tanya aku kpd roy. roy dengan selamber bgtau yg dia dah survey kt google ttg water view ni, review kata tmpat tu best dan tak jauh sgt. memang dah diakdirkan kitaorng nak ke sana, nampak ada teksi siam sebilik dok tggu penumpang. kitaorng pon kejar la apa lg. teksi tu dok seberang jalan.

dalam hati, eh tau ka dreba teksi ni bahasa melayu?
abang, nak pergi water view brapa ringgit? tanya aku kt dreba teksi tu. dia nampak mcm paham, dia bg isyarat tangan suruh naik dia punya teksi dan kitaorang pon naik. nak dipendekkan cerita lg, ang teksi tu xreti cakap bahasa melayu so dia pggil kawan dia seorang lg dreba teksi mai mana tah untuk bwk km kesana. harga tamabang teksi p water view dari situ adalah RM40 pergi balik. kitaorang pon setuju, so geraklah ke sana.

waktu dlm perjalanan tu, dia amik jalan mana tah,sunyi sepi kaw2. bederau darah ingat nak kena culik. kami suma dah bersedia kalau apa2 jadi kitaorang igt nak lompat keluar teksi. hehehe. cuak la, xpenah p sana. dah la dengar isu org kena bom sana sini. dalam beberapa minit pastu nakpak sign board ke water view, pheww, lega dan rasa selamat. oh teksi siam tu mcm lori pickup. tempat duduk kt blakang kira boleh lompat keluar sesuka hati. hoho

okeh dah sampai water view terus order makanan. tempat mmg superb. cantikkk. ada pondok2 makan kt atas air. pekerja situ xreti cakap melayu pon, so kitaorang tgk menu dan main belasah ja order makanan. menu kami adalah ikan goreng apa tah dan tomyam. simple sbb xtau nak order. makanan sedap puas hati. tomyam tu pedas kaw3 sapa xtahan pedas jangan makan sbb boleh sakit perut. overal, sedap!. bila time nak bayar, ada problem. kitaorang dah bawak keluar siap2 duit kt cimb thai waktu baru masuk td. rm 10 adalah lebih kurang 100 baht. so, kitaorang wak kluar sorang 300 baht. total ada 800 baht. kitaong mmg dah budget duit tu untuk makan ja. time nak bayar tu, kitaong pon diberi lah resit, tulis 700. so, aku yg pegang duit ni pon kira2 pastu nak bg la kt minah siam tu. dah siap bawak keluar 700 baht tiba-tiba dia kata, 'Malaysia'. apa lg, bederau darah siap telan air liur dua 3 kali. pheww~

takkan makan tomyam dan ikan RM 700? mana celah mau cari duit nih. hadoi..

minah siam tu pon pening2, pstu dia p jumpa dia punya tauke tanya blk. 2 3 minit pastu, dia mai blk kt kitaorng senyum2 tunjuk resit semula. tulis 680 baht! aduhai, selamat. tanpa segan silu aku bagi terus 800 baht tu kt dia. lebih2 tu amik kt kau la duit tip. selesai.

kitaorng lepas tu terus blk sengih sengih. haha. makan sampai rm 700? apa kes.

p/s: ingat lepas ni kalu nak p sana kena bawak membe boleh cakap siam sorang la, pratom ka. :D

3 comments:

BillyNain said...

wah best pengalaman tuh...
tr'senyum2 aku baca...haha

hadiee said...

bes yg mencuakkan.. menakutkan. mengerikan. haha

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

tak kan p danok utk makan ja??

=P