nuffnang

Thursday, March 18, 2010

ada cerita disebalik kisah Motor aku.

salam kpd semua pengunjung blog ni, semoga anda hapy dan dirahmati Allah hendaknya~



dah penat upload picture dah, sebenarnya ada byk lg. tp gmbar2 yg xelok untuk tontonan umum sbb ada unsur2 xelok nak dikongsi bersama. maaflah ya. :D.. sebenarnya ada kisah nak share ttg pengalaman aku semasa jd mat motor ni.



(cerita ini cerita sebenar, tokok tambah cerita hanya untuk menyedapkan cerita semata2)



Aku ni jenis org yg obsess dgn kelajuan dan penunggangan ekstrem. sbb tu la aku beli moto tzm150 ni. moto yg berkuasa two stroke dgn horsepower yg agak tinggi dalam kelasnya ni mampu buat aku tersenyum lebar masa menunggang. seriously, aku sgt puas hati pakai. dan sehingga kini moto ni masih ditangan aku. tp, skrg ni tgh relek2 je dlu sbb jem(kenapa? jap la, nak cerita la ni). huhu.



kisah ni berlaku pd tempoh intern itu hari. aku intern kt Peneng, sebuah company manufacturing printer selama tempoh lapan bulan. aku pakai dua biji moto time intern ni, satu ex5 dan satu g moto kesayangan aku xlain dan xbukan t jek em yg powerrrr~ a ha ha ha
(kerek x?)

nak dijadikan cerita, moto aku jem 3 kali time intern. dan tiga kali lah aku membeli blog baru yg berharga RM350 bijik sahaja setiap satu. so, 350 x 3 = RM 1050 sahaja (?) itu blom kira kos modified moto lg yg berharga RMXXX(aku xpower modi dlm enjin, so aku biar pakar sj yg buat ;D). dan barang2 'haram'(astaga) yg bernilai RMXXX yg dipasang dlm isi perut moto aku supaya kelajuan mencecah 2XX kph. dan terima kasih yg xseberapa kasihnya kpd seorang apek longsi ni yg sudi kongsi ilmu setting moto terBAIK dlm dunia(terbaik dr ladang).

hasilnya selepas melabur dalam pelaburan yg xguna ni, aku sangat2 berpuas hati dgn prestasi impak maksima moto kesayangan aku ni. tp nak dijadikan cerita, Tuhan lebih mengetahui segala sesuatu. aku ditimpa malang dan malang dan malang selepas itu.

antara malang2 yg ditimpakan;
1) moto jem kat highway kali pertama<--xda sp tlg
2) moto jatuh ditempat parking byk kali(hancur coverset lawa)
3) moto jem kali kedua<--kt highway gak.
4) jem piston waktu tgh race ( ni membe2 umh intern pon aku xpenah gtau)
dll.(banyak sgt xlarat nak tulis.. sakit hati ja)

sekarang ni moto aku tersadai kt parking bawah dgn condition terdedah air hujan. head blog xpasang pon, ada kt bilik ni. mau berkarat enjin. bukan xsyg, tp keciwa kaw2..huhu. sebenarnya, aku da buang bnda2 merapu kt moto aku ni, dah pasang blk std punya. tp jem lg waktu dtg utp. hurm.. takdir kn dah wat salah. padan muka aku. problem skrg ni maybe angkara rod aku yg tah apa jd tu. nak kna obehall blk. tu yg plg malas dan time2 duit xda ni.

insyaAllah masa depan2 ni, buat balik moto elok2, nak kasi std sahaja. dan naik cermat2. buat p masjid kn. insyaAllah.. ~selamat tinggal dunia kelajuan~

sedikit pengajaran dr cerita aku ni: jgn libatkan diri dgn bnda2 haram kerana yg demikian itu dikeji disisi Allah. dan benda2 haram terutama yg jd darah daging pasti terkena api neraka. (nauzubillah) Ya-Allah ampunkan lh dosa2ku yg lalu. sesungguhnya hmbamu ini sgt lemah imannya~

3 comments:

perisa2 said...

moga motor mu cpt smbuh...leh g msjd ari2...lbh2 lg ari jumaat..pns nek kete..aircon kete xkuat kan..nk natural air tym nek moto,br la feel~

inchemohdfarouk said...

ha ha

lek la


lum smpi tahap superbike.

takan da nk give up.

gogogogo

superbikeeeee

http://tiny.cc/booohaddii

hadiee said...

@ anip : tq2. doa2knlah moto aku sembuh sendiri. he3x

@ farouk : komen anda tidak membina!