nuffnang

Thursday, March 17, 2011

Lebih Positif

Bagaimana untuk menjadikan minda anda lebih positif?
Minda yang positif di pagi hari insyaAllah akan menceriakan hari anda,
sehingga hari anda akan terasa 'pagi' hingga ke malam nanti.

..................................................
Iklan : hari-hari korang bangun pukul brapa eh?
..................................................

Ini ada beberapa tips yang aku rasa patut aku kongsikan bersama, tip untuk lebih positif :

1) Solat Subuh yang sempurna.

Bagaimana ya? bermula niat niat semalam lg sebelum nak tido tu, niat lah untuk bangun pagi nak solat subuh awal-awal. kalu yang lelaki, rajin macam aku pegi la masjid lagi bagus kan, (harini aku xpegi masjid pon, alamak kantoi!) tp kalu yg pompuan pula, sekadar bersolat dirumah itu sangat baik.

Apa yang penting? bukan kerjasama, tapi niat!.

Bila da bangun awal tu, jgn malas-malas lagi, terus ke bilik air dan buang bahan buangan bertoksik yang anda rasa perlu buang tu. kalau anda xmampu buang diwaktu pagi, saya rasa anda ada masalah kesihatan yang kronik. baik pegi check dengan doctor yang berdekatan. :)
next, ambil air semayang dengan sempurna, guna air banyak sikit pon xpa biar segar sikit kepala yang mengantuk tu. bila dah segar tu, solat lah dengan tertib dan cuba untuk khusyuk. fokus dan jangan lena. hayati setiap bait Al-Fatihah. insyaAllah kita usaha Allah mengabulkan.


2) Maafkan orang di sekeliling kita.

untuk menjadi lebih positif, maafkan lah orang yang kau benci tu. dengan memaafkan orang, hati akan berasa lebih lega dan ringan. tak percaya eh? ko maafkan dulu lepas ni kau akan rasa. Dendam ni amalan yang tak bagus, dia rosakkan hati dan punca stress berlaku. dendam ni ibarat seketul bata yang ditag ke badan kita, semakin banyak dendam kita semakin banyaklah ketul-ketul bata yang melekat ke badan kita. kemana saja kita pergi pon ketul-ketul bata itu sentiasa melekat. berat tak? nak ringan, jangan berdendam, marilah maaf memaafkan.


3) Sarapan pagi.

Ya, perlu makan dengan segera selepas bangun. makan roti dah cukup bagus. perut yang diisi selepas bangun dapat memberi tenaga kepada fizikal dan mental anda. akan akan rasa lebih bertenaga jika amalkan sarapan pagi. try lah tulis banyak pon xguna kalau anda xmo try kan.

Dengan mengamalkan tiga tips ini insyaAllah anda akan rasa lebih positif.
~Selamat beramal~

Err..
Apa yang penting?
tadi kan dah kata
bukan kerjasama, tapi niat!.

~^v^~







8 comments:

Leen said...

Thanks, tips berguna dan bermanfaat

Pakcu said...

terminal merah

hadiee said...

Leen: Be energetic, Be spastic. hehe. but dont be plastic. :D

Pakcu: apa pulak merah-merah nih? xpaham. hoho

Erin Azizan said...

betul tu, niat penentu segala. kalau niat buruk, maka buruklah perbuatannya, kalau berniat baik, maka baik la perbuatannya.

♥yaya budak suka embun♥ said...

yeah..saya positif walaupun dah petang :p


ENTRY FRESH : Bukan Entry Lucah : Cuti, Adakah Musim Untuk Mengawan?


ENTRY YANG TAK BASI LAGI :
Aku Rasa Jeles Dengan Juliana Ramos, Tunang Chris Medina!

hadiee said...

Erin, tima kasih sudi melawat sini. mana yang baik jadikan tauladan yang buruk jadikan sempadan ya. :D

Yaya, terusakan. orang yang positif ni cerah masa depannya. saya doakan. :D

shahjiehan said...

tq anak komen yang bernas... Sj setuju...

hahha.. bro layan TZM ke?? hahha.. style laa!!!

jom baca dan komen 10 Camera DSLR Terbaik di dunia.

hadiee said...

huhu. layan sikit2 saja. lepas ni kalu ada rezki nak hupgrade sikit. :D
okeh no prob. will review it later.