nuffnang

Sunday, May 16, 2010

Solat Qada' Adalah Hutang Yg Wajib Dibayar


Salam

setan: hg nganga mulut lueh sket, senang aku nak masuk.

suasana yg damai

Sudah brapa kali anda tinggal solat? mesti dah banyak kali kan? kalu begitu, sila baca penjelasan dibawah ni. sama2 kita amik iktibar, insyaAllah.

Solat Qada' adalah solat yg dekerjakan setelah terlepas dari tempoh waktunya. contoh mudah, hg solat subuh pukul 1 tghari. [hg melampau sgt ni farouk!. hoho]

oh ya.. ada info yg perlu ditambah! walaubagaimanapon, ada special case untuk solat subuh, sila baca komen. makasih~ [refer kpd ustaz juga diperlukan untuk pengesahan yg sangat sangat sah]





Hukum Qada' Solat

meninggalkan solat fardhu @ melengahkan tanpa uzur hingga keluar dari waktunya adalah berdosa besar, dan wajib bg org itu untuk qada' solatnya. http://soleh.net/

dosa itu tidaklah terhapus dgn qada' semata2, oleh itu hendaklah disertakan juga dengan bertaubat.


kalo tertidur @ terlupa ?

saya bukan ustaz ya, jgn expect lebih dari saya. ..\/. berdasarkan pemahaman dan sedikit kajian, ia dikatogorikan sebagai uzur, tetapi haruslah secara tidak sengaja. oleh itu, sunat disegerakan solatnya. http://soleh.net/


sekali lg perlu ditegaskan disini, aku bukan ustaz ya. tp dalam hati aku ada masjid. hehehe. mungkin ada sesetengah org rasa bnda ni small the pieces, tp bnda ni penting. berdosa besar bro kalu x buat. pikir2 la k. sama2 la kita renung2kan.

p/s: nama yg digunakan adalah rekaan semata-mata, tiada kaitan dengan sesiapapon.
anak matroof masuk belukar, amal makruf nahi mungkar

6 comments:

Mohd Hafifi said...

subuh x dak solat qa'da

hadiee said...

ya, untuk solat subuh agak mempunyai kelonggaran. menurut hadis, sekiranya tertidur dan terlupa solat maka hendaklah mengerjakan solat apabila terjaga atau teringat semula. waktunya dikira ketika itu. dengan lain maksud, bukan dikira qada'. tp ada jugak yg kata haram dikerjakan dlm lingkungan waktu zohor iaitu tghari.

hadiee said...

oh,lupa. terima kasih kerana berkongsi pengetahuan en hafifi. haha.

Mohd Hafifi said...

waktu yg diharamkan sembahyang SUNAT adalah

1.ketika matahari tegak di tgh2 lngit iaitu tengahari (matahari berada di atas kepala)kecuali hari jumaat,

2.selepas sembahyang subuh hgga terbit matahari

solat subuh wajib, bkn sunat..so boleh jgk dikerjakan walaupon pda waktu tengahari

wallahu'lam

hadiee said...

1) ya sudah semstinya solat subuh tu wajib. adalah sesat jika kata solat subuh itu sunat. hoho.

hadiee said...

2) ketika matahari tgk diatas kepala, haram untuk solat subuh gajah juga. [berdasarkan pemahaman aku, sila rujuk ustaz juga]